Huisconcerten Wester-Amstel herfst-winter 2016/2017

 

De concerten beginnen om 15.00 uur en duren ongeveer één uur

Toegangsprijs € 11, donateurs € 8,  kinderen t/m 12 jaar gratis

Reserveren kan door een e-mail te sturen aan muziek@wester-amstel.nl

 

 

Zondag 23 oktober:

Fie Schouten, klarinetten
Marko Kassl, accordeon

Van Frankrijk naar Spanje

In dit concert hoort u twee blaasinstrumenten en tegelijkertijd een melodie- en een akkoordinstrument, die prachtig met elkaar kunnen mengen.

 

Kassl en Schouten, die sinds 2008 samenwerken, geven de cellosonate van Claude Debussy een nieuwe geluid, waarbij de partijen liefdevol geblazen worden. De knipoog naar de tango in deel twee van de Sonate die Debussy aan het eind van zijn leven componeerde, leidt naar andere composities van Franse en Spaanse componisten, die de tangomuziek als basis voor hun werken gebruikten. U hoort o.a. Satie, Ravel en Albeniz. Aangezien Fie Schouten en Marko Kassl beide ambassadeurs zijn van de hedendaagse muziek, ontbreekt die niet op Wester-Amstel: muziek van de Spaans-Nederlandse Enric Raxach en verrassingen…

 

 

Zondag 27 november:

Domenica Strijk Trio

Tony Rous, viool
Susan Rous, altviool
Irene van den Heuvel, cello

 

Tony Rous speelde tot zijn pensionering in 2010 als eerste violist in het Koninklijk Concertgebouworkest. Susan Rous studeerde altviool aan het Sweelinckconservatorium. Zij speelt vaak kamermuziek in binnen- en buitenland en treedt geregeld op met Nederlandse symfonieorkesten en met het Combattimento Consort Amsterdam. Irene van den Heuvel (cello) heeft een breed repertoire. Ze combineert het spelen van kamermuziek, barokke (Bach)cantates en twintigste eeuw (Pärt) met lesgeven en de organisatie van muziekfestivals en kamermuziekcursussen. In Wester-Amstel staan geliefde trio’s van Boccherini, Beethoven en Schubert op het programma. 

 

 

Tweede Kerstdag maandag 26 december:

Izhar Elias, gitaar
Levan Tskhadadze, klarinet

Eerder waren ze al te bewonderen in Wester-Amstel en ze zijn terug met een verrassend nieuw programma en een prachtige CD!

 

Levan Tsekhadadze is een van de meest invloedrijke jonge musici van Georgië. Samen met Nederlandse Muziekprijswinnaar Izhar Elias laat hij u kennis maken met een nieuw geluid. Klarinet en gitaar geeft een lichte transparante klank, met ruimte voor veel persoonlijke vrijheid en folkloristische roots. Voor dit verrassende programma zijn Levan en Izhar op zoek gegaan naar de individuele taal van componisten over de hele wereld. U hoort romantische muziek, jazz-invloeden, Argentijns Joodse klanken en filmmuziek uit Georgië.  

 

Zondag 29 januari:

Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet (NAKK)

Jesse Faber, Sergio Hamerslag, Bart de Kater, Tom Wolfs

 

De vier heren zijn opgeleid aan het Conservatorium van Amsterdam en het is samenspel, hun liefde voor de hele klarinetfamilie en vooral het plezier in muziek maken wat hen samen tot het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet maakt. Het kwartet is al zes jaar een veel gezien en geliefd ensemble op de Nederlandse muziekpodia. Het NAKK werd in 2015 genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs en staat in 2016 in de serie Tracks van het Koninklijk Concertgebouw. Daarnaast was het ensemble verantwoordelijk voor de totstandkoming en de organisatie van het succesvolle Nederlands Klarinetfestival in het Muziekgebouw aan ‘t IJ en het Bimhuis. Een festival waar de klarinet in al zijn hoedanigheden, voor alle leeftijden en in alle mogelijke muziekstijlen te zien en te horen was. Met een eigenzinnige kijk op klassieke muziek en spontaniteit op het podium weet het ensemble al snel de harten van het publiek te veroveren! In Wester-Amstel gebeurt dat o.a. met Mendelssohn en Satie.

 

 

Zondag 26 februari:

Bob van der Ent, viool
Daniël Kramer, piano

 

 

De Amstelveense violist Bob van der Ent begon zijn vioolstudie op vijfjarige leeftijd. In 2006 studeerde hij af  aan het Conservatorium van Amsterdam bij Vesko Eschkenazy, concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij debuteerde op 10-jarige leeftijd als solist met het Nederlands Jeugd Strijkorkest o.l.v. Roland Kieft.

Pianist Daniël Kramer studeerde als scholier bij Ton Hartsuiker en vervolgens aan het Conservatorium van Amsterdam bij Håkon Austbø en in Parijs bij Claude Helffer.

Bob en Daniël brengen hun programma “landinwaards” met Beethoven, Grieg en Bartok.

Welke volksmelodieën en dansen, nostalgische verhalen en verborgen mysteriën herbergt het binnenland? Van Beethoven t/m Bartók is het (her)ontdekken van de inheemse volkscultuur een bron van inspiratie. Luister naar de verklanking van hun zoektocht in deze magische composities.

 

 

Zondag 26 maart:

Trio C tot de Derde

Carel den Hertog, viool
Coos Lettink, accordeon
Caspar Terra, klarinet

KLEZ-X! Klezmer-classics en andere klassiekers

 

Trio C tot de Derde speelt klezmer in de puurste zin des woords: joodse feestmuziek! Maar ook in de breedste zin des woords: een stijl die voortdurend in ontwikkeling is. Én die veel ruimte biedt voor muzikale uitstapjes naar aangrenzende genres als de balkan en gipsy, de jazz en de klassieke muziek. In de voetsporen van componisten als Béla Bartók en Zoltán Kodály reist het trio regelmatig richting Oost-Europa op zoek naar nieuwe muziek. Muziek die in hun programma KLEZ-X! verwerkt wordt tot ‘nieuwe klassiekers’, afgewisseld met eigenzinnige vertolkingen van ‘oude klassiekers’ van genoemde grootmeesters en classics uit het onuitputtelijke balkan- en klezmerrepertoire. Steeds vanuit het streven: geen imitatie, maar integratie van alle muzikale invloeden die op hun pad komen.

Geniet, dans en droom met Trio C tot de Derde…

 

 

De concerten beginnen om 15.00 uur en duren ongeveer één uur 

Toegangsprijs € 11, donateurs € 8,  kinderen t/m 12 jaar gratis

Reserveren kan door een e-mail te sturen aan muziek@wester-amstel.nl

 

 

Huisconcerten Wester-Amstel herfst-winter 2015/2016


Zondag 25 oktober:

Vincent Cortvrint, fluit/piccolo
Violaine Delplanque, piano

 

Op vierjarige leeftijd hoorde Vincent Cortvrint een plaatopname van Jean Pierre Rampal. Hij was meteen verkocht en heeft gezeurd tot hij zeven jaar werd voordat hij een fluit kreeg.

Vincent is de “Piccolo Solo” van het Koninklijk Concertgebouw Orkest en docent aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast geeft hij masterclasses in o.a. België, Frankrijk Italië en Japan. Violaine is een veelgevraagd pianiste in allerlei kamermuziekformaties en docente aan de Muziekschool in Amstelveen. Ook is zij actief als correpetitor en begeleidt ze graag leerlingen die aan een concours meedoen.

Vincent en Violaine leiden ons in vogelvlucht door het fraaie landschap van de fluit-piano-literatuur met muziek van C.Ph.E. Bach, Poulenc Hosokawa en Martinu.

 

         

Zondag 22 november:

Trio To be Sung

Elisa Roep, sopraan
Fie Schouten, klarinetten
Eva van de Poll, cello 

 

 

Trio To be Sung komt met een speciaal voor hen getoonzette versie van “Cantate Camille Claudel” van Gijs van Dijk, die in 2003 in oorspronkelijke versie voor ensemble, koor en solisten uitgevoerd werd in het Cobra Museum Amstelveen. Ook zullen gedichten van Judith Herzberg uit “Klaagliedjes” en van Herman Hesse klinken, op muziek gezet door resp. Selim Dogru en Marlijn Helder. Naast deze liederen zullen onder meer traditionele Italiaanse liederen uit Sicilië, de Abruzzen en Napels ten gehore worden gebracht, en muziek van de Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki.

Fie Schouten is haar opleiding begonnen aan de Muziekschool in Amstelveen.

 

 

Tweede Kerstdag zaterdag 26 december:

Lobkowitz Strijkkwartet

Susanne Jaspers, viool
Michiel Eekhof, viool
Eric v/der Wel, altviool
Judith van Swaay, cello 

 

Bij het vertrek van Haydn in 1790 naar Londen maakte Mozart zich ernstige zorgen over zijn oudere vriend: zou hij zich wel redden met de taal ter plekke?Haydn antwoordde zijn vriend bij dit hartstochtelijk afscheid dat “zijn taal over de hele wereld begrepen werd”.
Aan de hand van enkele muzikale voorbeelden en via diverse strijkkwartetten zal het Lobkowitz Strijkkwartet deze taal, die doorspekt is met spitsvondigheid en spiritualiteit, vertolken.

Het kwartet bestaat o.a. uit leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

 

 

 

Zondag 24 januari:

Van Amstel tot Wolga

Merel Huizinga, mezzosopraan
Dessy Raveda, piano
Simon Mulder, dichter

 

Musici van Stichting Philomela en dichters van het Feest der Poëzie brengen klassieke muziek en dichtkunst op originele wijze bij elkaar. “Van Amstel tot Wolga” toont hoe beide kunstvormen elkaar kunnen aanvullen tot een prachtig geheel van klank en ritme.

Merel Huizinga en Dessy Raveda brengen grote Russische dichters als Poesjkin en Tolstoi via liederen ten gehore. De muziek is van Dargamusjki, Moessorgski en Tsjaikovski.

Simon Mulder reageert met voordrachten op de gezongen Russische gedichten. De dichter draagt voor uit bestaand en nieuw werk, speciaal geschreven voor de voorstelling.

Merel omlijst de liederen met achtergrondverhalen over de composities en de dichters.

 

 

Zondag 28 februari:

 

Hobbema Trio

Jussi Paananen, viool
Jeanny Beerkens, cello
Yumi Toyama, piano

 

Het trio werd opgericht in 2004 en heeft zich gespecialiseerd in 18e en 19e eeuwse kamermuziek, maar schuwt niet om ook verrassend werk van meer recente datum te programmeren. Op Wester-Amstel brengen zij trio’s van Van Beethoven, Bloch en Saint-Saëns.

Jeanny Beerkens is cellodocente aan de Muziekschool in Amstelveen. 

 

Tweede Paasdag maandag 28 maart:

Flamenco Baroque Trio

Sonja van Lier, sopraan
Adrian Elissen, flamencogitaar
Izhar Elias, barokgitaar

Spanish & Italian Fusion.

 

Het idioom van de liederen is van alle tijden en bevat een geïnspireerde mix van stijlen, dichters, componisten en folklore-elementen. De combinatie van barokgitaar en flamencogitaar blijkt subliem voor 17e eeuwse muziek uit Italië en Spanje. Door aan het heldere geluid van de barokgitaar nu de donkere klank van de flamencogitaar toe te voegen, krijgt elk lied een nieuwe kleur en een andere dimensie, zonder de prachtige composities te kort te doen. Het trio serveert geheime liefdesverhalen en speelse dansen.

Izhar Elias is zijn studie begonnen aan de Muziekschool in Amstelveen en is winnaar van de Nederlandse Muziekprijs.